WYSIWYG Web Builder
BIGOS
Przepis na bigos staropolski jest bardzo prosty - mieszanka kapusty białej i kiszonej, kilka suszonych grzybów, śliwek, mięso i wędzony boczek ;) Dodatkowego smaku potrawie dodasz wykorzystując smalec oraz koncentrat pomidorowy. Do przygotowania bigosu staropolskiego użyj kostki mięsnej, a całość przypraw majerankiem i liściem laurowym, które doskonale komponują się z tym polskim specjałem. Bigos staropolski możesz podać na świąteczny stół, jako dodatek do ryby. Do bigosu najlepiej smakują ziemniaki z wody lub lekko przypieczone na tłuszczu z dodatkiem cebulki.
Namocz grzyby w letniej wodzie na około 60 minut.
Kapustę odciśnij z nadmiaru wody, pokrój i włóż do garnka.
Dodaj 2 łyżki smalcu, kostkę mięsną oraz namoczone i pokrojone grzyby, śliwki i liść laurowy.
Wlej 2 szklanki wody i zagotuj pod przykryciem.
Odkryj na 15-20 minut, a następnie ponownie przykryj i gotuj do miękkości.
Kapustę białą poszatkuj i blanszuj 10 minut.
Połącz z kapustą kiszoną.
Boczek pokrój w kostkę i podsmaż, dodaj posiekaną cebulę, zeszklij, a następnie oprósz mąką.
Kiełbasę pokrój i podsmaż na łyżce smalcu.
Do kapusty dodaj boczek z cebulą, kiełbasę, mięso pieczone i duszone oraz koncentrat pomidorowy.
Dopraw pieprzem i majerankiem.
Duś około 30 minut.
Sposób przygotwania:
GOŁĄBKI
Jak zrobić gołąbki tradycyjne? Całkiem prosto. Najtrudniejsze jest oddzielenie liści kapusty, reszta - farsz z mielonego mięsa, podsmażanej cebuli i ryżu, a także nadziewanie i zawijanie to kwestia wprawy, choć najlepiej robi się to na cztery ręce.
Sposób przygotwania:
Kapustę zaparz wrzątkiem, oddziel liście.
Ugotuj ryż (15 minut).
Bulion rozpuść w 1 szklance gorącej wody.
Cebulę obierz i posiekaj, podsmaż na tłuszczu.
Ryż wymieszaj z mięsem, jajkiem i cebulą.
Farsz nakładaj na liście kapusty, zawijaj.
Gołąbki ułóż w naczyniu żaroodpornym. Podlej bulionem.
Zapiekaj w piekarniku przez 20 minut.
Zawartość sosu dokładnie rozprowadź w 300 ml zimnej wody. Postaw na ogniu i mieszaj do chwili zagotowania. Gotuj na małym ogniu przez 5 minut, często mieszając.
Dodaj sos do gołąbków, zapiekaj przez 15 minut.
Podawaj z ziemniakami.
Powrót na stronę główną
Składniki:
Kostka Mięsna (1 kostka)
kapusta kiszona (400 g)
kapusta biała (400 g)
smalec (3 łyżki)
suszone grzyby (4 sztuki)
suszone śliwki (5 sztuk)
wieprzowina pieczona (200 g)
wołowina duszona (200 g)
kiełbasa (200 g)
boczek wędzony (100 g)
cebula duża (1 sztuka)
mąka (1 łyżka)
koncentrat pomidorowy (2 łyżki)
liść laurowy (1 sztuka)
pieprz (1 szczypta)
majeranek (1 szczypta)

Składniki:
Bulion warzywny (1 kostka)
Sos pomidorowy Na Każdy Dzie
ń WINIARY (1 opakowanie)
kapusta (1 sztuka)
cebula (1 sztuka)
jajko (1 sztuka)
mięso mielone (500 g)
tłuszcz (1 łyżka czubata)
ryż (0,75 szklanki)