WYSIWYG Web Builder
Powrót na stronę główną
KOPYTKA
Znakomity dodatek do sosów i dań z mięsem
Ugotowane dzień wcześniej ziemniaki mielimy w maszynce lub dziabiemy tłuczkiem.
Dodajemy mąkę i jajko i wyrabiamy gładkie ciasto. dzielimy na cześci i formujemy cienkie wałki. Kazdy wałek kroimy po skosie w drobne kluseczki.
Kluseczki wrzucamy na osolony wrzątek. Gotujemy około 1-2 minuty po wypłynięciu. Wyciagamu łyżka cedzakową i przelewamy zimna wodą.
Sposób przygotwania:
PLACKI ZIEMNIACZANE
Sposób przygotwania:
Pyszne domowe placki ziemniaczane, tarte tradycyjnie
Ziemniaki obieramy płuczemy. cebulę obieramy. Ziemniaki i cebulę trzemy na tarce do ziemniaków (najmniejsze oczka)
Dodajemy jajko
Doprawiamy do smaku solą i pieprzem
Dodajemy mąkę pszenną około 3 duże łyżki takie dość czubate.
Mieszamy do połączenia składników
Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i nakładamy placki
Placki smażymy na złoto,
podajemy z ulubionym dodatkiem bądź same
Składniki:
ziemniaki (50 dag)
jajko (1 sztuka)
mąka pszenna (1 szklanka)
Składniki:
ziemniaki (90 dag)
jajko (1 sztuka)
mąka pszenna (3 łyżki czubate)
sól (do smaku)
pieprz (do smaku)
olej (do smażenia)